Pelastakaa Lapset ry:n uusin raportti ”16+ YLI SUOJAIKÄRAJAN. Nuorten kokemuksia internetissä – laillista, laitonta vai häirintää?

Pelastakaa Lapset ry:n uusin raportti ”16+ YLI SUOJAIKÄRAJAN. Nuorten kokemuksia internetissä – laillista, laitonta vai häirintää?

Pelastakaa Lapset ry:n uusin raportti ”16+ YLI SUOJAIKÄRAJAN. Nuorten kokemuksia internetissä – laillista, laitonta vai häirintää?” kertoo nuorten omin sanoin heidän seksuaalisista kokemuksistaan ja kohtaamisistaan internetissä. Raportti perustuu 1 952 yli 16-vuotiaan nuoren vastauksiin. Vastaajista 72 % oli tyttöjä ja 28 % poikia.

Nuorten vastauksista välittyy puutteellinen ymmärrys siitä, että laki suojaa ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta – myös yli 16 ikävuoden suojaikärajan jälkeen. ”16 vuotta täyttäneillä on ikänsä puolesta oikeus päättää itse seksuaalisesta käyttäytymisestään”, Lasten suojelu digitaalisessa mediassa -yksikön päällikkö Mari Laiho sanoo. ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nuoret olisivat 16 vuotta täytettyään vapaata riistaa.”

Erityistä suojaa laki antaa kaikille alle 18-vuotiaille. Nuoret – sen paremmin kuin aikuisetkaan – eivät aina näytä loppuun asti sisäistäneen lain tai hyvän käytöksen rajoja. Mikä tahansa ei ole sallittua – tai järkevää – eikä mitä tahansa tarvitse sietää.

Seksuaalisessa esiintymisessä ja vuorovaikutuksessa oma erityinen ongelmallinen osansa on kuvamateriaalilla. ”Kuvaamiseen ja webkameran välityksellä seksuaaliseen toimintaan ryhtymisen riskejä ei välttämättä osata ottaa huomioon” sanoo Mari Laiho. ”Kuvayhteys on aina mahdollista tallentaa, oli siitä sitten sovittu tai ei.”

Kyselyssä nuorten esiin nostamat arkaluonteisiin kuviin liittyvät ongelmat koskivat usein ex-kumppanin toimintaa ja intiimien kuvien julkistamista seurustelusuhteen kariuduttua. Mielipahan ja harmien aiheuttamisen lisäksi voi kuvien väärinkäyttäjä syyllistyä tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään rikoksiin.

Jos seksuaalisessa toiminnassa esiintyvä on alle 18-vuotias, syyllistyy kuvamateriaalin tallentaja laittoman, lasta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esittävän kuvamateriaalin valmistamiseen ja hallussapitoon, ja sitä yksityisesti tai julkisesti jakaessaan sen laittomaan levittämiseen. Iästä riippumatta arkaluonteisen kuvamateriaalin, tiedon tai väitteiden levittäjä voi syyllistyä myös yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai kunnianloukkaukseen.

Myös seksuaalipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiaalta lupaamalla tai antamalla korvaus seksuaalisia tekoja vastaan on lain mukaan rikos. Tästä huolimatta kolmasosalle tytöistä ja 10 % pojista oli tarjottu internetissä rahaa tai muita palkkioita vastineeksi seksuaalisista teoista.

Lisätietoja:

Lue raportti täältä: http://bit.ly/RL35ln

www.pelastakaalapset.fi/nettiturvallisuus

Mari Laiho, Lasten suojelu digitaalisessa mediassa, Pelastakaa Lapset ry, 040 590 1416, mari.laiho@pelastakaalapset.fi

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

——————————————————————————–

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

.

.