19 helmi Miehet jotka vihaavat naisia netissä…
“Naisviha elää verkossa ja voi hyvin”, kirjoittaa Jyrki Kasvi blogissaan, www.Yle.fi.
“Me olemme tottuneet röyhistelemään pohjoismaisella tasa-arvolla. Täällä naiset voivat vapaasti opiskella ja tehdä töitä, osallistua politiikkaan, hankkia ajokortin, valita puolisonsa, päättää sukupuolielämästään, …
Kiiltokuvan alla on kuitenkin toinen, karumpi todellisuus. Internetin kasvottomuuden suojissa paljastuu, etteivät kaikki pohjoismaiset miehet suinkaan ole sopeutuneet naisten yhdenvertaiseen asemaan yhteiskunnassa.
Sairasta, mikään muu sana ei riitä kuvaamaan niitä vihaa ja kaunaa tihkuvia viestejä, joita naiset saavat verkossa lukea. Terve, henkisesti tasapainoinen ihminen ei yksinkertaisesti pysty kirjoittamaan sellaista verbaalia visvaa toisesta ihmisestä.
Ruotsissa 12 naistoimittajaa ja -vaikuttajaa sai lopulta tarpeekseen ja päätti antaa nettivihan uhreille kasvot. He lukivat ääneen saamiaan viestejä, joissa heitä solvataan ja uhataan rikoslain koko väkivalta- ja seksuaalirikosten kirjolla.
Tuloksena oli vilkas julkinen keskustelu netin naisvihasta Ruotsin perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.
Valitettavasti meillä suomalaisilla ei ole mitään syytä tuntea ylemmyyttä länsinaapureihin. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieken tietotekniikkarikoskyselyyn vastanneista suomalaisista naisista yli puolet oli kokenut netissä seksuaalista häirintää. Maria Pettersson kuvaili Yle Puheessa, miten seksuaalinen häirintä ja uhkailu on naisten arkea nettipeleissä. Suomalaisen naispoliitikon nettisolvaamisesta on langetettu ehdoton vankeusrangaistus törkeästä kunnianloukkauksesta.
Mikä saa jotkut miehet solvaamaan ja uhkaamaan naisia? Erityisesti yhteiskunnallisesti aktiiviset naiset kuten toimittajat ja poliitikot tuntuvat nostattavan hallitsemattomia vihan tunteita.
Onko kyse heikosta itsetunnosta, jota pönkitetään fantasioimalla joukkoraiskausuhkausten satuttamasta vaikutusvaltaisesta naisesta? Vai yritetäänkö yhteiskunnallisesti aktiiviset naiset pelotella vaikenemaan?
Valitettavasti viha ja uhkailut toimivat. Uhkailukampanjoiden seurauksena esimerkiksi suomalaiset rasismitutkijat eivät enää uskalla osallistua julkiseen keskusteluun, eivätkä suomalaiset poliisit uskalla enää antaa nettivihaa käsitteleviä haastatteluita.
Nettivihan uhreille kasvot antaneet 12 ruotsalaista ovat rohkeita naisia. Jos joku on niin sekaisin, että pystyy kirjoittamaan tuollaista tekstiä, mihin muuta hän voi tehdä?
Viha on tehokas ase, mutta sitä vastaan voi taistella. Otetaan mallia Ruotsista ja kopioidaan #nätkärlek-kampanja tänne Suomeen. #nettirakkaus-kampanjan idea on yksinkertainen, kehutaan joku julkisuuden henkilö netissä joka päivä. Muistutetaan vihaviestejä saaville toimittajille ja muille vaikuttajille, että vihankylväjät ovat verkossa vähemmistönä.
Ei jätetä nettiä vihan valtakunnaksi. Meitä rakastajia on paljon enemmän kuin vihaajia.”
Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n tutkimus- ja kehitysjohtaja
.