Äitienpäivä

Äitienpäivä

Tänään, toukokuun toisena sunnuntaina, vietetään Äitienpäivää. Äitejä juhlittiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1918 ja aluksi päivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina. Nykyinen käytäntö vakiintui vuonna 1927. Suomen äidit saavat kiittää juhlapäivästään kansakoulunopettajaa ja kansanedustajaa Vilho Reimaa, jonka kerrotaan tuoneen perinteen Suomeen. Viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivä vahvistettiin vuonna 1947.

Äitienpäivän vieton juuret juontuvat Yhdysvaltoihin ja Anna Jarvis nimiseen naiseen. Anna Jarvisin äiti kuoli vuonna 1905, jolloin Jarvis havaitsi, että yhteiskunta ei huomioinut äitien roolia kansakunnan teollistumisessa ja lasten kasvatuksessa. Jarvisin ehdotuksesta ensimmäinen muistojuhla äideille järjestettiin 12.5.1907 Andrewsin metodistikirkossa. Seuraavana vuonna äitienpäivän muistojuhlaa vietettiin Jarvisin kotikaupungissa Philadelphiassa. Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi vuonna 1914.

Positiivarit-sivusto pyysi lukijoitaan ennen äitienpäivää vastamaan kysymykseen: Mitä ole oppinut äidiltäsi? Vastauksia he saivat reilusti yli 200 ja vastausten kirjo oli moninainen. Haluan nostaa esiin joitakin vastauksia ja korostaa tällä äitien merkitystä sekä lasten kasvatuksessa että laajemmin yhteiskunnallisessa toiminnassa. Syvimmin juurtuvat opit ja neuvothan saamme yleensä kotoa ja usein ne vielä kulkeutuvat sukupolvelta toiselle.

Tässä siis vastauksia positiivarien esittämään kysymykseen: Mitkä ovat olleet ne kolme tärkeintä neuvoa, jotka olet saanut matkaevääksi omalta äidiltäsi?

*”Päivää, kiitos, anteeksi.”

 * Älä jarruta kurvissa, vaan ennakoi jo ennen sitä.

 *Sukulaiset pysyvät sukulaisina, mutta ystävistä pitää pitää huolta.

 * Muista aina hymyillä!

 *Pää pystyyn ja eteenpäin, omillaan on hyvä pärjätä, rehellisyys maan perii.

 * Ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Sinulla on kaikki, mitä todella tarvitset. 

 * Pystyt mihin vain, jos todella haluat. Menet läpi vaikka harmaan kiven.

 * Koettelemukset vahvistavat ihmistä. Vastatuuli tekee viisaaksi ja vahvaksi.

 * Tilaisuudella on vain otsatukkaa, sanoi edesmennyt äitini ja tarkoitti, että tilaisuuteen kannattaa tarttua heti, ennen kuin on myöhäistä. Myöhemmin elämässään katuu eniten niitä asioita, jotka on jättänyt tekemättä. 

 * Kaikkia virheitä ei kannata tehdä itse, vaan olisi hyvä oppia toisten tekemistä virheistä.

 *Ehkä tärkein äidin neuvo oli, ettei mikään asia ole sen arvoista, että kannattaisi menettää läheisiään. Asiat voivat riidellä, mutta ihmiset olisi hyvä pitää lähellään.

 *Äiti neuvoi katsomaan silmiin ja pitämään ryhdin suoraana, vaikka elämä tuntuisi kuinka ankealta.

 *Ruoka ei saa aterialla loppua kesken!

 *Lapset ovat lainassa, nauti heidän seurastaan joka päivä.

 * Ei ole sellaista “mokaa”, joka sulkisi minun (äitini) oven sinulta. Kotiin saa aina tulla.

Mitä sinä itse vastaisit tähän kysymykseen?

.

.