Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe tukee tansanialaisten tyttöjen liikuntaa – tyttöjen jalkapallojoukkue FC Vito Malaika Helsinki Cupissa

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe tukee tansanialaisten tyttöjen liikuntaa – tyttöjen jalkapallojoukkue FC Vito Malaika Helsinki Cupissa

Helsinki Cup, yksi Euroopan suurimmista juniorijalkapalloturnauksista, käynnistyi maanantaina 9.7 jo 37:nnen kerran. Helsinki Cup on tarkoitettu sekä tyttö että poika joukkueille ja tänä kesänä turnaukseen osallistuu lähes 900 Suomesta sekä ulkomailta.

Yksi mielenkiintoisimmista joukkueista tänä vuonna on tansanialainen tyttöjoukkue FC Vito Malaika. Suomennettuna joukkueen nimi tarkoittaa hiomattomia timantti enkeleitä. Joukkueen historia nivoutuu tiukasti Suomeen, sillä se on esimerkki liikunnan kehitysyhteistyön (LiiKe) tuloksista.

Liikunnan kehitysyhteistyö LiiKe:n toiminnanjohtaja Ari Koivu oli TV1:n Aamu-tv:n vieraana kertomassa joukkueen synnystä ja heidän valmistautumisestaan Helsinki Cupiin.

Tytöt ovat ehtineet harjoitella ja pelata yhdessä puolitoista vuotta ennen Helsinkiin saapumista. Tytöt tulevat Kaakkois-Tansaniasta ja ovat lähtöisin pääsääntöisesti maanviljelijä perheistä. LiiKe on toiminut Tansaniassa kymmenisen vuotta ja naisten jalkapalloilu on vahvistanut asemiaan pikkuhiljaa. Tähän vaikuttaa Koivun mukaan se, että jalkapalloa tulee paljon tv:stä sekä se, että naisjoukkueita löytyy myös Etelä- ja Pohjois-Afrikasta. Tansaniastakin löytyy pieni jalkapalloliiga naisille.

Haasteita tyttöjalkapallolle kuitenkin löytyy, sillä Tansaniassa ajatellaan yleisesti, että kotitöiden hoitaminen on tyttöjen ja naisten pääsääntöinen tehtävä. Koulussa käydään töiden ehdoilla eikä ylimääräisiä harrastuksia katsota hyvällä. LiiKe:n toiminnanjohtaja Koivu korostaakin, että tämän takia on tärkeää, että liikuntaprojekteja toteutetaan koulussa, jotta tytöille tarjoutuu edes jonkinlainen mahdollisuus harrastuksiin. Toisena suurena haasteena tyttöjen liikuntaharrastukselle on uskomus, että aktiivinen liikuntaharrastus aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Tytöt ovat menestyneet Helsinki Cupissa hienosti, sillä joukkue on voittanut alkulohkon viidestä pelistä kolme sekä saavuttanut yhden tasapelin.

Koivu valottaa myös tyttöjoukkueen tulevaisuutta kotiinpaluun jälkeen. LiiKe on jo aloittanut rahoituksen keräämisen ja kaikille tytöille, jotka suorittavat alakoulun hyväksytysti, on luvattu kustantaa opiskelu yläkoulussa. On myös sovittu, että joukkueen tytöt pääsevät samaan yläkouluun, jolloin harrastuksen jatkaminen on mahdollista. Jos tyttöjä kiinnostaa tulevaisuudessa liikunnanopettajan ura, heitä tuetaan siihen saakka taloudellisesti kunnes he saavat ensimmäisen työpaikkansa valtion koulussa.

 

Lisätietoja:

http://kokeile.yle.fi/uutiset/tansanialainen_tyttojoukkue_helsinki_cupissa/6211733

http://www.liike.fi/liike/

.

.