MAAILMA OLISI PAREMPI PAIKKA, JOS MIEHET AJATTELISIVAT KUTEN NAISET

MAAILMA OLISI PAREMPI PAIKKA, JOS MIEHET AJATTELISIVAT KUTEN NAISET

NettiNais_A ilman vuosilukuaNaisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen puheenjohtajan,
kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan puhe naistenpäivän juhlassa Forssassa 8.3.2014
MAAILMA OLISI PAREMPI PAIKKA, JOS MIEHET AJATTELISIVAT KUTEN NAISET

Maailman suurinta yritystietokantaa hallinnoiva kirjailija-tutkija John Gerzema väittää, että naiselliset johtajaominaisuudet nostavat yritykset ja sen henkilöstön kukoistukseen. Johtaja: jos haluat saavuttaa päämääräsi, unohda kontrolli. Tehokkaita työkaluja ovat juuri naiselliset ominaisuudet kuten empatia, haavoittuvuus, nöyryys, anteliaisuus, tasapaino ja vaikkapa kärsivällisyys. Niiden omaksuminen toimii tehokkaan johtajuuden parhaana takeena. Näin väittää yli 64 000 ihmistä 13 maassa tutkinut kirjailija John Gerzema. Myös johtamiseen erikostunut yritys Zenger Folkman päätyi vuonna 2011 toteuttamassaan laajasssa kartoituksessa samantyyppiseen tulokseen: naiset ovat kokonaisuudessaan parempia johtajia kuin miespuoliset kollegansa.

Näitä tutkimustietoja vahvistavat myös Suomen omat kokemukset. Eduskunnan juhliessa vuonna 1996 yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 90-vuotisjuhlavuotta, säädettiin eduskunnan juhlapäätöksenä ns. yrittäjyyslaina. Se kohdennettiin yksinomaan naisten johtamille tai omistamille yrityksille. Naisyrittäjyyslaina käytettiin tehokkaasti hyväksi eikä naisyrittäjille kohdennetusta lainasta tullut luottotappioita. Naiset yrittäjinä hoitavat velvoitteensa esimerkillisesti.

Näiden esimerkkien valossa meissä naisissa on paljon hyödyntämätöntä johtamispotentiaalia. Nämä naisten vahvuudet meidän on saatava tehokkaampaan käyttöön yhteiskunnassamme kun yritämme nostaa Suomen ulos laman ja taantuman kurimuksesta. Suomessa suunnitellaan uuden teollisuuspoliittisen ohjelman rakentamista tulevaisuuteen.

Naistenpäivänä vaadin naisyrittäjien, naisjohtajien ja naispoliitikkojen uinuvan mutta erittäin tärkeän johtamispotentiaalin tehokasta hyödyntämistä valmisteltaessa Suomen selviytymisstrategiaa. Kotirintamanaiset pitivät Suomen pyörät pyörimässä sodan aikana. Nyt on jälleen tarve naisten osaamisen hyödyntämiselle noustaksemme tästä taantumasta uuteen yrittäjyyteen.

Oikein hyvää Naistenpäivää!

.

.