Saadaanko julmaan tilastoon parannus?

Saadaanko julmaan tilastoon parannus?

YK:n naisten asemaa käsittelevässä komissiossa on päästy yksimielisyyteen keinoista naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi.

Julistuksen tekeminen oli ajautunut umpikujaan, sillä muun muassa Vatikaani, Venäjä, Egypti, Iran, Saudi-Arabia, Qatar, Libya, Nigeria, Sudan ja Honduras suhtautuivat siihen kriittisesti.

Aiempi yritys vastaavasta julistuksesta vuonna 2003 epäonnistui, ja nykyisenkin kohtalo oli vaakalaudalla. Julistuksen hyväksyminen kaksi viikkoa kestäneen kokouksen päätteeksi oli monille helpotus.

Julistuksen hyväksyivät varauksin myös siihen epäluuloisesti suhtautuneet maat.

Julistus sisältää myös seksuaaliterveyteen liittyviä suosituksia. Vaikka se ei ole sitova, sen painoarvon uskotaan lisäävän painetta naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen useissa maissa.

Egyptin ehdotus, jonka mukaan julistusta ei tarvitsisi noudattaa, jos se on ristiriidassa kansallisten lakien tai uskonnollisten arvojen kanssa, kaatui äänestyksessä.

Maailman pankin arvion mukaan 15-44-vuotiaita naisia kuolee enemmän raiskauksiin ja perheväkivaltaan kuin syöpään, auto-onnettomuuksiin, sotaan ja malariaan yhteensä.

Lauantai 16.3.2013
IL-STT-AFP-Reuters

.

.