Sjöbon naisyrittäjät tutuksi 8.12.2011

Sjöbon naisyrittäjät tutuksi 8.12.2011

Joulukuun alussa osallistuin FemNet:n järjestämälle päiväretkelle, jonka keskeinen sisältö oli tutustua naisyrittäjiin ja heidän perustamiinsa yrityksiin Sjöbo nimisessä kunnassa Skånen alueella. FemNet on Malmössa ja lähialueilla toimiva verkosto, joka tarjoaa naisille mahdollisuuden itsensä kehittämiseen sekä sosiaalisten verkostojen luomiseen. FemNet on foorumi, joka pyrkii tukemaan, kehittämään ja vahvistamaan naisten yrittäjyyttä, rohkaisemaan ja motivoimaan naisia ideointiin ja luovuuteen, tekemään näkyväksi naisissa piilevät kyvyt ja taidot sekä lisäämään naisten välistä yhteistyötä.

Retkemme alkoi Sjöbon kunnan esittelyllä ja kuulimme muun muassa, että kunnassa on noin 2000 pientä- ja keskisuurta yritystä, joista 600:n toiminta liittyy maatalouteen. Kunta tukee aktiivisesti yrittäjyyteen tarjoamalla neuvontaa ja tekemällä yhteistyötä yrittäjäverkostojen kanssa.

Seuraavaksi siirryimme Tolånga 17 nimiseen maatilamatkailuyritykseen, joka on myös tänä vuonna palkittu parhaana maatilamatkailuyrityksenä. Yrityksen omistaa Ann Persson yhdessä miehensä kanssa. Pariskunta oli toiminut aiemmin maatilayrittäjinä, mutta unelma omasta maatilamatkailuyrityksestä oli itänyt mielessä jo kauan. Noin vuosi sitten he päättivät toteuttaa suunnitelmansa ja nyt tilalla toimiva yritys tarjoaa ruokailumahdollisuuden sekä myy lihaa (omalla tilalla kasvatettua), sinappia, hilloja ja mehuja.

Seuraavaksi puheenvuoron sai luomuviljelijä Pia Michelsen. Hän on keskittynyt vihannesten viljelyyn sekä mehiläisten kasvatukseen ja yhtenä hänen päätuotteenaan onkin hunaja. Lisäksi hän toimii ura- ja työelämävalmentajana. Pia Michelsonin jälkeen omasta yrityksestään kertoi Lani Noreke. Hän on muuttanut Ruotsiin noin kymmenen vuotta sitten USA:sta, jossa hän työskenteli kemistinä. Muuton jälkeen oman alan työmahdollisuudet olivat vähäiset, joten hän perusti oman valokuvausyrityksen. Valokuvaus oli ollut pitkään hänen harrastuksensa, joten siirtymä alalle oli luonteva.

Seuraavaksi Uruguaysta kotoisin oleva ja USA:n kautta Ruotsiin muuttanut Cecilia Mazza esitteli omaa yritysideaansa. Hän on yhdessä miehensä kanssa aloittanut vanhanmyllyn kunnostamisen Vollsjössa. Tavoitteena on kehittää myllystä kohtaamispaikka nuorille sekä perustaa kahvila ja mahdollistaa näyttelyiden järjestäminen. Henkilökohtaisesti pidin kovasti Ceciliasta ja hänen yritysideastaan. Hänelle tärkeää oli nuorten hyvinvoinnin kehittäminen ja tukeminen sekä hän korosti viisaasti, että meidän tulisi arvostaa ja hyödyntää resursseja, joita meillä on ympärillämme. Tällä hän viittasi lähinnä siihen, että Vollsjö on pieni kylä eivätkä ihmiset aina huomaa pienissä paikkakunnissa piilevää potentiaalia.

Cecilian jälkeen vierailimme tekstiiliyrittäjä Nixette la Coquetten luona. Hänen alaansa kuuluvat vaatteiden ja käsitöiden valmistaminen. Lisäksi hän järjestää ompeluun/suunnitteluun liittyvää koulutusta.  Seuraavaksi siirryimme maisema-arkkitehti Eva Hasundin luo. Hän suunnittelee puutarhoja sekä myy puutarhojen stailaamiseen liittyviä tarvikkeita ja esineitä kotinsa yhteydessä toimivasta kaupasta. Eva on toiminut aiemmin lastenhoitajana, mutta kymmenisen vuotta sitten hän kaipasi muutosta elämäänsä ja päätti toteuttaa haaveensa ja kouluttautua maisema-arkkitehdiksi.

Toiseksi viimeisenä vierailukohteenamme oli Janes Snickarbod – puuseppäyritys. Jane Bertilsdotter Svensson on vuodesta 2006 toiminut puuseppänä omassa yrityksessään. Tämän vierailun aikana keskustelimme ennakkoluuloista, joita miesvaltaisella alalla toimiva Jane ainakin alkuaikoina joutuin kohtaamaan. Nyt hän on kuitenkin lunastanut paikkansa ja ihmettelyjä puusepän sukupuolesta tulee enää harvoin. Viimeisenä vierailukohteenamme oli Gimlelundin maatila, jossa toimii islanninhevostalli sekä koira- ja kissahoitola. Tilan omistavaa Pia Åhman yhdessä miehensä kanssa. Pia Åhmanin mies on ammatiltaan taiteilija, joten maatilalta löytyy paikka myös taidenäyttelyille.

Päivä oli todella antoisa ja mielenkiintoinen, sillä harvoin pääsee tutustumaan pieniin paikallisiin yrityksiin. Kaikissa päivän aikana tapaamissamme naisissa oli aimo annos naistahtoa ja uskoa omiin unelmiin ja kykyihin!

 

Yritysten internetsivuja löydät täältä:

 Sjöbon kunta http://www.sjobo.se/

Tolånga 17 http://www.tolanga17.se/

Pia Michelsen http://www.pmcoach.se/

Lani Noreke http://norekefoto2.sk-3.se/?pid=1

Cecilialla ei vielä omia sivuja, mutta tässä lisätietoa projektista:

http://www.skanskan.se/article/20101119/SJOBO/711199832/1016/sjobo/*/drommen-kan-fa-vingar

Nixette la Coquette http://www.nixettelacoquette.com/

Eva Hasund

http://www.lustgaarden.com/

Jane Bertilsdotter Svensson

http://www.janessnickarbod.com/index.html

Pia Åhman

http://gimlelund.com/new/kontakt.php

 

 

 

.

.