Suomi näyttää esimerkkiä terveyden viemisessä poliittiseen päätöksentekoon

Suomi näyttää esimerkkiä terveyden viemisessä poliittiseen päätöksentekoon

WHO:n kahdeksannessa terveyden edistämisen maailman konferenssissa liki 900 osanottajaa pohti viiden päivän ajan käytännön keinoja terveyttä koskevan politiikan muuttamiseksi toiminnaksi.

Naisyhdistyksestä mukana olivat mm. stm:n neuvotteleva virkamies, FL Heli Kuusipalo ja puheenjohtajamme FT Seija Sihvola (kuvassa vas.). Naisyhdistyksen esitteillä ollut, jo neljälle kielelle käännetty Vanhemmuuden vala herätti runsasta kiinnostusta.

Helsingissä 10-14.6.2013 pidetyn kokouksen päätteeksi osanottajat laativat yhteisen julkilausuman, the Helsinki Statement on Health in All Policies. Julkilausumassa he ilmaisivat sitoutumisensa yhteisiin tavoitteisiin.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen pitää konferenssia onnistuneena.
“Ymmärrämme nyt paremmin, kuinka voimme huomioida terveysnäkökulmat kaikessa päätöksenteossa ja sitä kautta edistää terveyttä, tasa-arvoa ja muita yhteiskunnan tavoitteita.”

“Tämä kokous voi olla käännekohta ‘Terveys kaikissa politiikoissa’ -ajattelun vakiinnuttamiseksi. Voimme todella vaikuttaa asioiden kulkuun. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu automaattisesti, joten meidän on edelleen tehtävä kovasti töitä kaikilla politiikkatasoilla.”

“Työtä on jatkettava, jotta saamme hallitukset, poliitikot, muut päätöksentekijät ja kansalaiset ymmärtämään, että terveys ja tasa-arvo ovat tärkeitä arvoja yhteiskunnassamme. Meidän on muistutettava hallitusta terveyttä koskevista velvoitteista”, ministeri Huovinen sanoo.

“Tämä konferenssi on auttanut meitä ymmärtämään, että ottamalla terveysnäkökulman poliittiseen päätöksentekoon voimme todellakin vaikuttaa terveyden taustatekijöihin, kuten köyhyyteen, veteen ja hygieniaan, turvallisuuteen, kestävään taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen,” sanoi WHO:n apulaispääjohtaja Oleg Chestnov.

“Tuomalla terveysnäkökulman kaikkiin politiikkoihin voimme parantaa ihmisten mahdollisuuksia terveeseen elämään, ja samalla saavuttaa muita poliittisia tavoitteita.”

Terveyden edistäminen ja terveys kaikissa politiikoissa ovat Suomelle ensiarvoisen tärkeitä. Juuri siksi Suomi tarjoutui isännöimään kokousta.

“Tulevaisuuden terveysongelmien ratkojana Suomella on etulyöntiasema pitkän perinteemme ja nykyisten kansanterveyttä edistävien toimiemme ansiosta”, THL:n pääjohtaja Pekka Puska sanoo.

“Olemme onnistuneet edistämään suomalaisten terveyttä teoriapohjaisen ja useat yhteiskunnan sektorit sitouttavien toimien ansiosta.”

Konferenssi palkitsi ‘Terveys kaikissa politiikoissa’ -ajattelun isän Kimmo Lepon elämäntyöstään terveyden edistämisessä. Leppo on sosiaali- ja terveysministeriön entinen ylijohtaja.

Myös kansalaiset kiinnostuivat kokouksen ohjelmasta: noin toistasataa henkilöä ympäri maailmaa seurasi päivittäin kokouksen suoria lähetyksiä internetistä. Kokouksen viestiseinälle tuli viikon aikana useita tuhansia viestejä.

Lisätietoja

Johtaja Taru Koivisto, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 51 63323
Pääjohtaja Pekka Puska, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL, p. 0295 524 6001
Neuvotteleva virkamies Eeva Ollila, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 516 3327
Tiedottaja Joel Schaefer, WHO, p. +41 79 5164756

.

.