Vahvat naiset pärjäävät aina

Vahvat naiset pärjäävät aina

joulupalloJälleen kerran on voitu olla ylpeitä naistahdon voimasta niin meillä kuin muuallakin. Yhä useampi nainen johtaa Helsingin ytimessä: pääjohtaja Päivi Kärkkäinen Kansallisoopperassa, toimitusjohtaja Maija Innanen Olympiastadionilla ja uusimpana tuleva Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki Musiikkitalossa -syksystä 2016 lähtien.
Mediauutisointi naisjohtajanimityksissä lipsahtaa edelleen kovin helposti sille raiteelle, jossa Naisen nimityksestä tulee pääuutinen. Niin oli Susanna Mälkinkin nimityksen otsikossa: HKO TEKI HISTORIAA! Tasa-arvon hengessä pyritään kuitenkin asiaa lieventämään, eritoten kun kirjoittajana on miestoimittaja. Niinpä kyseisen jutun lopussa todettiin, että kapellimestarin koroke on sovinismin viimeisiä linnakkeita, joka on toden teolla alkanut tasa-arvoistua vasta 2000-luvulla.

Maailmalla pakistanilainen Malala Yoasafzai osoitti, kuinka sovinismin linnakkeet voidaan murtaa. Nobelin rauhanpalkinnollaan hän aukaisi miljoonien tyttöjen silmät ja sielun pyrkimään samaan: vaikuttamaan tyttöjen ja naisten elämänolosuhteisiin ja hyvinvointiin. Malalan elämäntyö on vasta alkumetreillä, mutta on jo nyt osoittanut suuruutensa.

Myös Suomen Naisyhdistyksessä on saatu tänä syksynä kokea monenlaista, myös järisyttävää naistahtoa. Olemme olleet mukana työstämässä Naisjärjestön keskusliiton organisoimaa kansainvälistä naisten asemaa käsittelevää Peking +20 raporttia, olemme olleet kehittämässä naisten hyvinvointihanketta yhdessä farmasia-alan kanssa ja olemme Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallituksessa huolehtineet naisten osuudesta tutkimus- ja kehittämisapurahojen saannissa.

Naistahtoa on virrannut vuolaasti myös omassa elämässäni: olen saanut todeta kuinka taloyhtiön valtava remontti tehdään pelkästään naisvoimin: hallitus ja puheenjohtaja, valvoja, arkkitehti ja rakennusvalvonta-arkkitehti, me kaikki – naisia. Lopputuloksena loistava, ja budjetin raameissa toteutettu uhkea asuinrakennus, jota ohikulkijat pysähtyvät ihailemaan.

Tänä syksynä on yhdistyksessämme koettu myös järisyttävä naistahdon yksilösuoritus. Hallituksemme jäsenen yhtäkkinen vakava sairastuminen ja urhea toipuminen siitä. Olemme myötäeläneet tapahtuman, kokeneet sen huolet sisimmässämme ja tunteneet suurta kiitollisuutta, kun kaikki on mennyt hyvin.
Me olemme yhdessä monta. Vahvoja naisia, niitä, jotka pärjäävät.

Lämmintä ja rauhaisaa Joulua ihan jokaiselle teistä!

Seija Sihvola
puheenjohtaja

.

.