Vanhemmuuspakkaus teinien äideille ja isille

Vanhemmuuspakkaus teinien äideille ja isille

vanhemmuuspakkaus_300Väestöliitto julkaisee äitienpäivän alla murrosikäisten äideille ja isille vanhemmuuspakkauksen. Urpot.fi -tukipakkaus sisältää selviytymisvälineet teini-ikäisen vanhemmuuteen. Sivustolla kerätään vanhemmuudesta kertovia tarinoita ja parhaat tarinat voittavat hyödyllisiä tuotteita sisältävän oikean vanhemmuuspakkauksen.

Mihin katosi se yhteistyökykyinen kullannuppu, joka vielä äsken asui kotona? Murrosikäisten vanhemmat ovat ihmeissään, kun omasta pienestä lapsukaisesta tulee yhtäkkiä aivan vieraan oloinen. Ulkonäkö ja mielenmaisema muuttuvat. Miten pärjätä kapinoivan nuoren kanssa?

Kun perheeseen syntyy vauva, on vanhemmille tarjolla perhevalmennusta, äitiyspakkaus, neuvolapalvelut ja useimmiten suvun ja ystävien vertaistukea. Kun lapsi puhkeaa murrosikään, joskus yhdessä rysäyksessä, voi muutos yllättää vanhemman. Vanhempi voi jäädä tyhjän päälle, tukiverkkoja ei ole tarjolla enää samalla tavalla.

– Vanhempaa voi auttaa, kun hän tiedostaa murrosiän kehitysvaiheet. Näitä ovat esimerkiksi se, että nuori irrottautuu vanhemmistaan ja liittyy ikätovereihin. Hän opettelee tunne- ja sosiaalisia taitoja ja pyrkii hyväksymään oman muuttuvan kehonsa, olemuksensa ja seksuaalisuutensa. Tämä kaikki valmistaa häntä mm. työ- ja perhe-elämään, toteaa asiantuntija Anja Saloheimo Väestöliiton vanhemmuuskeskuksesta.

Saloheimo kertoo, että monet vanhemmat pohtivat, miten asettaa nuorelle rajoja ja sääntöjä ja samanaikaisesti säilyttää häneen kuitenkin hyvä kontakti. Myös nuoren tulevaisuus huolettaa, miten hän tulee pärjäämään omassa elämässään. Lisäksi syrjäytymisen uhka saattaa pelottaa vanhempia.

Uusi www.urpot.fi -sivusto auttaa näissä tilanteissa. Sivuilta voi etsiä tietoa nuoren fyysisestä, henkisestä ja tunne-elämän kasvusta sekä erilaisia vinkkejä vanhemmuuteen. Vanhemmat voivat katsoa asiantuntijoiden puheenvuoroja videolta, osallistua nettivastaanotoille ja kuunnella nettiluentoja.
– Useimmat murrosikäisten vanhemmat saavat kuulla olevansa urpoja tai tyhmiä. Halusimme luoda paikan, jossa he saavat asiallista tietoa ja vertaistukea. Käytännön tuki ja neuvot auttavat vanhempaa jaksamaan.

Urpot.fi-sivuille kerätään tarinoita murrosikäisten vanhemmuudesta. Parhaat kirjoitukset voittavat vanhemmuuslaatikon, joka on osin humoristinen, osin tietoa sisältävä paketti vanhemmuuden tueksi. Se sisältää mm. Murkkumanuaalin, nuori-vanhempi sanakirjan, peppuraonkaventimen ja kotiinpalautus -tarran. Kilpailuun voi osallistua osoitteessa: www.urpot.fi/news/.

Urpot.fi on saanut alkunsa innokkaiden ja vastuullisten yritysten tuella. Hanketta rahoittavat tässä vaiheessa mm. EM Group, Ensto ja Meconet. – Kyse on uudentyyppisestä yritysyhteistyöstä, jonka tavoitteena on tarjota konkreettista tukea vanhemmille. Jatkossa mukaan tarvitaan kaikki yritykset, yhteisöt sekä yksityisetkin henkilöt, jotka kokevat perheiden hyvinvoinnin sydämen asiaksi ja yhteiskunnallisesti tärkeäksi. Vanhempien hyvinvoinnilla on suuri merkitys tulevaisuuden kannalta. Hyvinvoivat vanhemmat ja perheet rakentavat vahvaa ja tervettä yhteiskuntaa, sanoo kehitysjohtaja Kari Lankinen Väestöliitosta.

Lisätietoja:

Asiantuntija Anja Saloheimo, Väestöliiton vanhemmuuskeskus, puh. 050 411 7078
Kehitysjohtaja Kari Lankinen, Väestöliitto, puh. 050 381 3665
www.urpot.fi

****************

Jaana Syrjälä
viestintäpäällikkö
Väestöliitto

Kalevankatu 16, PL 849, 00101 Helsinki
puh. 09 22805131
050 3041648
www.vaestoliitto.fi

.

.