Vierailu Marttaliittoon

Vierailu Marttaliittoon

Suomen Naisyhdistys ry vieraili Marttaliitossa keskiviikkona 27.10.  Illan emäntinä toimivat toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Illan aloitti Teija Jerkku esittelemällä meille Vähänkö hyvää! – kampanjaa, joka liittyy Marttojen kotitalousneuvonnan teemana tänä vuonna olleeseen eettiseen kuluttamiseen. Kampanjan avulla on haluttu herätellä Marttoja huomaamaan, että eettinen kuluttaminen ei vaadi mahdottomia. Säästämisellä, yhteiskäytöllä, kierrättämisellä sekä palveluiden, reilun kaupan tuotteiden ja lähiruuan suosimisella pääsee jo pitkälle. Kampanja haluaa laittaa ihmiset pohtimaan mikä oikeasti tekee onnelliseksi. Onko se raha, uusien tavaroiden hankkiminen vai yhdessäolo ja kiireettömyys?

Martat ovat myös mukana monissa eri hankkeissa ja järjestävät erilaisia kursseja.  Esimerkiksi kotitalouskursseja järjestetään päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, maahanmuuttajille, nuorille ja lapsille. Lisäksi Martat ovat mukana hankkeissa Säädä ja säästä sekä Lasten ravitsemus raiteilleen. Lisätietoa hankkeista ja niihin liittyvistä kursseista löytyy osoitteesta www.martat.fi.

Toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kertoi meille tarkemmin Marttaliiton toiminnasta ja esitteli järjestön rakennetta. Järjestö muodostuu paikallisista yhdistyksistä, alueellisista piireistä ja valtakunnallisesta keskusliitosta. Jokainen martta kuuluu jäsenenä paikalliseen marttayhdistykseen. Yhdistyksiä ja toimintaryhmiä on yhteensä noin 1 300. Marttayhdistykset kuuluvat piireihin, joita on 16. Marttajärjestön valtakunnallinen keskusjärjestö on Marttaliitto ry.

Marttaliitossa tapahtuu aktiivisesti koko ajan ja kuulimmekin, että tulevana keväänä aloitetaan koko Suomen kattava kierros Novitan rekalla ja pyrkimyksenä on valmistaa maailman suurin tilkkupeitto. Lisäksi kierrokselle lähtee puutarharekka. Vuosien 2011-2013 teemana tulee olemaan Hidastamalla hyvinvointiin. Marttaliitto on myös uudistamassa ilmettään tulevan vuoden aikana.

Vierailun lopuksi tutustuimme Marttaliiton upeisiin tiloihin, joista esimerkiksi saunatilat ovat vuokrattavissa vaikkapa pikkujouluihin. Lisäksi kävimme tutustumaan keittiötiloihin, joissa kursseja järjestetään. Vierailu oli todella antoisa ja toi hyödyllistä tietoa. Isot kiitokset siis Marttaliitolle ja illan emännille!

Vierailulta saimme myös kotiläksyjä liittyen Vähänkö hyvää! – teemaan.  Teija Jerkku kehotti meitä miettimään seuraavia kysymyksiä:

– Tee luettelo niistä asioista, joista nautit tai tulee hyvä olo. 

– Mieti paljonko ko. asia kuluttaa luontoa

– Mieti voitko muuttaa tapojasi ympäristöystävällisemmäksi.

– Mieti kenen kanssa haluat viettää aikaasi ja miten se onnistuisi.

Näitä asioita jokainen voi miettiä tykönään, mutta olisi mielenkiintoista myös kuulla jäsenistön mietteitä. Omia ajatuksianne voitte kirjoittaa internetsivuillemme kommentoi – osion kautta.

.

.